Rýchla večera pre celú rodinu na valentínsky večer. Tradičnú francúzsku verziu fritovaného steaku a hranoliek nájdete zvyčajne v európskych reštauráciách. V tomto recepte sa francúzske hranolčeky pečú až dvakrát.
Na 2 porcie budeme potrebovať:
- 3kg sirloin steak
- 3 veľké zemiaky
- 5 lyžíc olivového oleja
- 3 lyžice neosoleného masla
- 1ks malej šalotky
- 1 stredný citrón
- 3-4 stonky čerstvého tymianu
- 4 čajové lyžičky soli
- 2 čajové lyžičky čierneho korenia
- papier na pečenie
- alobal
Postup:
- Najprv si pripravíte hranolčeky tak, že rúru si zohrejete na 200°C. Na natretý plech položíte dve vrstvy alobalu, ktorý zarovnáte s plechom a na vrch dáte papier na pečenie.
- Očistíte, nakrájate zemiaky na hranolky a v miske ich premiešate s 2 polievkovými lyžicami oleja a vložíme do rúry na 10-12 min.
- Do misky si dáte rozpustené maslo, ošúpanú a na drobno nakrájanú šalotku, šťavu z citróna, tymian a 1 čajovú lyžičku soli a dobre premiešate, aby sa chute spojili.
- Steaky si osolíte a okoreníte a necháte odležať na izbovú teplotu.
- Z rúry si vyberiete hranolky, z plechu odstránite papier na pečenie a zvyšný alobal pretriete olejom.
- Vložte steaky na plech a pečte podľa stupňa prepečenia, ktorý chcete dosiahnuť.
- Po upečení odstráňte vrchný alobal a šťavu rovnomerne vylejte na steaky.
- Ešte horúci steak polejte aj marinádou, ktorú sme si pripravili zo šalotky.
- Steak vložte do alobalu a nechajte ho odpočívať.
- Nakoniec si hranolčeky po pečení ešte ugrilujete. Na poslednú vrstvu alobalu nalejete zvyšok oleja a poukladáte zemiaky. Grilujte ich, pokým nie sú zlatisté a podľa chuti osoľte.
Zdroj: www.thekitchn.com
Sviečkovica (Tenderloin)
Tenderloin steak, ako ho nazývajú v USA, je najlahodnejšia, no zároveň najdrahšia časť hovädzieho mäsa. Tento kúsok je veľmi krehký, pretože sval je málo namáhaný a má veľmi jemné mramorovanie. Mäso zo sviečkovice nemá príliš výraznú chuť, pretože neobsahuje veľa tuku a je také mäkké, že ho stačí krájať vidličkou.