MENU

Rodinná valentínska večera zo sviečkovice a hranolčekami

Čas prípravy 45 minút

Rýchla večera pre celú rodinu na valentínsky večer. Tradičnú francúzsku verziu fritovaného steaku a hranoliek nájdete zvyčajne v európskych reštauráciách. V tomto recepte sa francúzske hranolčeky pečú až dvakrát.

Na 2 porcie budeme potrebovať:

Postup:

  1. Najprv si pripravíte hranolčeky tak, že rúru si zohrejete na 200°C. Na natretý plech položíte dve vrstvy alobalu, ktorý zarovnáte s plechom a na vrch dáte papier na pečenie. 
  2. Očistíte, nakrájate zemiaky na hranolky a v miske ich premiešate s 2 polievkovými lyžicami oleja a vložíme do rúry na 10-12 min. 
  3. Do misky si dáte rozpustené maslo, ošúpanú a na drobno nakrájanú šalotku, šťavu z citróna, tymian a 1 čajovú lyžičku soli a dobre premiešate, aby sa chute spojili. 
  4. Steaky si osolíte a okoreníte a necháte odležať na izbovú teplotu. 
  5. Z rúry si vyberiete hranolky, z plechu odstránite papier na pečenie a zvyšný alobal pretriete olejom. 
  6. Vložte steaky na plech a pečte podľa stupňa prepečenia, ktorý chcete dosiahnuť. 
  7. Po upečení odstráňte vrchný alobal a šťavu rovnomerne vylejte na steaky. 
  8. Ešte horúci steak polejte aj marinádou, ktorú sme si pripravili zo šalotky. 
  9. Steak vložte do alobalu a nechajte ho odpočívať. 
  10. Nakoniec si hranolčeky po pečení ešte ugrilujete. Na poslednú vrstvu alobalu nalejete zvyšok oleja a poukladáte zemiaky. Grilujte ich, pokým nie sú zlatisté a podľa chuti osoľte. 

Zdroj: www.thekitchn.com


Sviečkovica (Tenderloin)

Tenderloin steak, ako ho nazývajú v USA, je najlahodnejšia, no zároveň najdrahšia časť hovädzieho mäsa. Tento kúsok je veľmi krehký, pretože sval je málo namáhaný a má veľmi jemné mramorovanie. Mäso zo sviečkovice nemá príliš výraznú chuť, pretože neobsahuje veľa tuku a je také mäkké, že ho stačí krájať vidličkou.

Ďalšie recepty

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť