Omáčka Ponzu má svoje korene v Japonsku, originálnu citrusovú chuť jej dodáva najmä limetka. Dvojicu mierne pikantných japonských omáčok dopĺňa wasabi krém, ktorý nenechá chladným žiadneho milovníka ázijskej kuchyne.
Budete potrebovať:
- 400 gramov Sviečkovice (s odstráneným tukom)
- 1 polievková lyžica slnečnicového oleja
- štipka najemno nastrúhaného zázvoru
- jedna štvrtina ošúpanej uhorky nakrájanej na tenké slíže
- lyžica horčice
- 2 lyžičky opečených sezamových semienok
Na omáčku Ponzu:
- 4 polievkové lyžice sójovej omáčky
- šťava z jednej limetky
- väčšia štipka chilli korenia
- menšia štipka cukru
Na wasabi krém:
- 1 lyžička wasabi
- 5 lyžičiek kyslej smotany
Postup:
- Mäso poriadne naolejujte, nasoľte a okoreňte.
- Položte ho na rozohriatu panvicu a z každej strany opečte. Ak chcete dosiahnuť stupeň prepečenia Very Rare, stačí 8 minút opekania z každej strany. Pre úroveň Rare je to 10 minút, ak máte radšej Medium Rare, mäso nechajte na panvici z každej strany 12 minút.
- Po uplynutí času ho zoberte z panvice a nechajte odležať.
- Kým mäso oddychuje, pripravte si „Ponzu“ omáčku.
- Všetky ingrediencie, ktoré sú na omáčku určené, zmiešajte dokopy, pridajte trocha vody a nechajte odležať, kým sa v omáčke nerozpustí cukor.
- Wasabi krém taktiež získate dôkladným zmiešaním oboch ingrediencií dokopy. Aj wasabi krém si vyžaduje odležanie asi 20 minút. Lepšie sa tak spoja chute.
- Keď mäso odležalo asi 15 minút, použite ostrý nôž, ktorým Sviečkovicu narežete na tenké plátky.
Plátky rozložte na servírovaciu misu, poprekladajte na slíže nakrájanou uhorkou a posypte sezamom. Omáčky naservírujte do misiek každú zvlášť. Túto japonskú pochúťku by ste mali jesť paličkami a namáčať mäso do omáčok. Ak v tom však nie ste zručný, rovnako chutná bude aj konzumácia vidličkou. Sviečkovicu s japonskými omáčkami môžete jesť bez prílohy alebo s jasmínovou ryžou.
Tenderloin steak, ako ho nazývajú v USA, je najlahodnejšia, no zároveň najdrahšia časť hovädzieho mäsa. Tento kúsok je veľmi krehký, pretože sval je málo namáhaný a má veľmi jemné mramorovanie. Mäso zo sviečkovice nemá príliš výraznú chuť, pretože neobsahuje veľa tuku a je také mäkké, že ho stačí krájať vidličkou.