Na prípravu 2-4 porcií potrebujeme:
- 500g vykosteného ribeye steaku
- 1 PL kakaových bôbov
- 1 PL chilli
- 2 ČL hnedého cukru
- 1 ČL soli
- ½ ČL sladkej papriky
- Čierne korenie
Na maslo potrebujeme:
- 1 PL bourbonu
- 1 ČL javorového sirupu
- ½ masla
Postup:
- Kakaové bôby rozdrvíme na prášok, pomocou mlynčeka na korenie alebo mažiara.
- Zamiešame s chilli, hnedým cukrom, sladkou paprikou, čiernym korením.
- Steak vyberieme z chladničky a utrieme utierkou. Obe strany steaku potrieme pripravenou zmesou a necháme odstáť aspoň 30min na izbovej teplote alebo necháme na 8hod v chladničke.
- V malej miske si rozmiešame bourbone, maple syrup a maslo. Zo začiatkuto bude vyzerať, že maslo sa s tekutinou nespojí, ale pokračujte v miešaní až kým sa nevstrebe.
- Naneste rozmiešnú zmes na papier na pečenie, zrolute a konce zatočte. Vložte ju do chladničky, pokým nebudete mať pripravneý steak.
- Liatinovú panvicu si nechajte zohriať na 5min do rúry, až pokým sa neodporí kvapka vody. Pomocou kuchynských chňapiek vyberte panvicu z rúry, položte ju na horúcu varnú dosku , pridajte olej a krúživým pohybom ho rozotrite po dne panvice.
- Na panvici ich varte 1min z každej strany a potom steaky vložte opať do rúry, kde ich pešte ďalšie 2min z každej strany. Teraz je mäso stredne prepečené. Každú ďalšiu minútu v rúre bude steak prepečenejší.
- Po opečení ho necháme odpočívať 5min zakrytý alobalom.
- Steak rozrežeme proti šlachám a potrieme javorovo - bourbonovým maslom.
Zdroj: www.thekitchn.com
Rib eye
Je jeden z najdrahších rezov zo všetkých. Má oválny tvar, nachádza sa na chrbte hovädzieho dobytka.
Má veľmi výrazné vnútorné tukové mramorovanie, preto je veľmi šťavnaté. Okolo okrajov je mäso obalené tukom, vrátane tukového oka, ktoré sa nachádza v strede mäsa a zintenzívňuje jeho chuť a nemal by sa vykrajovať. Po sviečkovej je to druhý najjemnejší kúsok hovädzieho.