Na prípravu 8 porcií potrebujeme:
- 1,3kg flank steaku
- 1 ½ pohára nízkokalorického bieleho gréckeho jogurtu
- 4 PL olivového oleja
- 2 hlavičky cesnaku
- 1 PL odšťaveného citrónu
- soľ a čerstvé mleté korenie
Postup:
- Jogurt, olivový olej, rozpučený cesnak, šťavu z citróna a soľ vymiešame v miske.
- Marinádu dáme do plastového uzatvárateľného obalu spoločne so steakom a vložíme na minimálne 3hod do chladničky. Vrecúško priebežne obracajte.
- Steak vytiahneme z chladničky a necháme chvíľu odstáť. Zohrejeme si panvicu s olejom a pred vyprážaním steak osolíme a okoreníme.
- Steak opečiem na stupeň prepečenia, aký máme radi a necháme odležať zakrytý alobalom.
Na prípravu chrenovo - jogurtovej omáčky potrebujeme:
- 2 poháre nízkokalorického bieleho gréckeho jogurtu
- 4 hlavičky cesnaku, rozpučené
- 2 PL chrenu
- 2 kopcovité PL pažítky
- 1 PL odšťaveného citrónu
- soľ a čerstvé mleté korenie
Postup:
- Všetky ingrediencie zmiešajte a nechajte odstáť približne 1hod.
Na prípravu omáčky z plesnivého syru potrebujeme:
- 1 pohár nastrúhaného plesnivého syru
- ⅓ pohára nízkokalorického bieleho gréckeho jogurtu
- ½ ČL worhesterovej omáčky
- soľ a čerstvé mleté korenie
- Všetky ingrediencie zmiešame dokopy.
- Ak chcete hustejšiu omáčku, rozmixujte omáčku v mixéri. V prípade krémovejšej verzii, môžete zohriať omáčku na miernom ohni až kým sa neroztopí.
Zdroj: www.thekitchn.com
Pupok
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.