Na prírpavu 2-4 porcií potrebujeme:
- 1kg flank steaku
- ½ pohára balsamica
- 2 PL dijónskej horčice
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 pohár olivového oleja
- soľ a pomleté čierne korenie
Na plnku potrebujeme:
- 90g prosciutto
- 6 plátkov syru z kravského mlieka
- 1 pohár, špenátu alebo bazalky, alebo rukoly
- soľ a pomleté čierne korenie
- rastlinný olej
Postup:
- Na prírpavu marinády zmixujeme ponorným mixérom balsamico, horčicu a nakrájaný cesnak.
- Za jemného miešania pridáme olivový olej, osolíme a okoreníme a rozmixujeme pokým nevytvoríme krém.
- Marinádu dáme do uzatvárateľného vrecka, do ktorého vložíme aj steak.
- Mäso uskladníme v chlade minimálne 4-24hod.
- Po schladení vyberieme steak z vrecka a osušíme ho. Marinádu už nebudeme potrebovať.
- Steak pozdĺžne prerežte na polovicu a dbajte na to, aby ste neprerezali celý. Pomocou tĺčika na mäso ho zmenšíme na 1cm hrúbku.
- Na vrch rovnomerne položte plátky prosciutta, pričom po krajoch nechajte aspoň 2cm voľné.
- Nasledujú kúsky syru a za ním špenát.
- Steak zrolujte smerom od vás do vnútra a z vrchu ešte osoľte a okoreňte.
- Zapneme rúru na 170°C a do pekáča nalejeme olej.
- Flank steak si najprv opečieme na panvici 8-10min z každej strany, a potom presunieme do rúry na ďalších 8-10min.
- Po opečení ho necháme odpočívať zakrytý alobalom aspoň 10min.
Zdroj: www.thekitchn.com
Pupok
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.