Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 1800g Chateaubriand
- 60g masla
- 3 lyžice olivového oleja
Na omáčku:
- 3 šalotky
- 4dl bieleho suchého vína
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- estragon
- kajanské korenie
- čierne korenie
- soľ
Postup:
- Mäso mierne osoľte a posypte čiernym mletým korením.
- Na panvici rozohrejte maslo a pridajte niekoľko kvapiek oleja aby sa maslo nepripaľovalo.
- Mäso z každej strany opečte dozlata a potom dopečte v rúre pri 140°C podľa chuti na stupeň prepečenia.
- Výpek z panvice zalejte bielym suchým vínom, pridajte nakrájanú šalotku, citrónovú šťavu, estragón a kajanské korenie.
- Za stáleho miešania varte, pokým sa omáčka nezredukuje na polovicu.
- Následne omáčku preceďte a pridajte kúsok masla, ktorý ju zjemní.
- Ako prílohu môžete podávať pečené zemiaky.
Chateaubriand
Dvojitý steak Chateaubriand je výčnelok na konci sviečkovice, tzv. palec, ktorý je z jej hrubšieho stredu.
Keďže sa jedná o veľký kus mäsa, musí sa vedieť dobre pripraviť a na panvici poriadne zviazať potravinárskym špagátom, aby z neho nevytekala šťava a aby sa dostatočne prepiekol.