Na 4 porcie budeme potrebovať
- 800g hovädzieho pupku
Príloha
- 1kg zemiakov
- 500 ml smotany
- 2 ks cukety
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
Postup
- Mäso necháme najprv dostatočne dlho odležať pri izbovej teplote a ochutíme soľou a čerstvo pomletým čiernym korením.
- Ošúpeme zemiaky, nakrájame ich tenké plátky a vložíme do zapekacej nádoby.
- V miske si zmiešame smotanu so štipkou soli a korenia. Zmesou následne potrieme zemiaky v zapekacej nádobe.
- Zemiaky zakryjeme alobalom a vložíme do rúry aby sa nám pekne prepiekli.
- Na silnom ohni zohrejeme panvicu, potom pridáme maslo a oheň zmiernime. Steaky opečieme na miernom ohni na stupeň prepečenia podľa chuti. Mäso si môžeme upiecť aj v rúre.
- Následne si nakrájame cuketu, ktorú na panvici orestujeme.
Pupok
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.