Na 4 porcie potrebujeme:
- 750g flank steaku
- 2ks konzervy nasekaných chilli papričiek
- 2 malé hlavičky cesnaku
- 1 čajová lyžička chilli korenia
- 3 lyžice šťavy z limetky
- olivový olej
- soľ, korenie
- 3ks červenej, oranžovej a žltej papriky
- 1ks strednej jalapeno papričky
- 2ks červenej alebo žltej cibule
- malé tortilly
- omáčku Guacamole
- hlávkový šalát
- 1 šálka nastrúhaného Cheddar syru
- 1 šálka čerstvého koriandra
- 2 ks limetiek
Postup:
- Nakrájané konzervované chili papričky rozpučený cesnak, 1 čajovú lyžičku chilli, limetku a 2 lyžice oleja vložime do misky alebo uzatvárateľného plastového vrecka.
- Steak si osolíme a okoreníme a vložíme ho do marinády. Uistime sa, že žiadny kúsok z nej netrčí. Steak necháme odležať pokým nedosiahne teplotu izby.
- Na panvici bez oleja si ohrejeme tortilly a obalíme ich do alobalu, aby ostali teplé.
- Steaky vyberieme z marinády a utrieme ich do kuchynskej utierky.
- Zohrejeme si olej a na panvici opečieme steaky cca 4min z každej strany na medium rare.
- Potom steak položíme na tanier a zakryjeme alobalom.
- Na tú istú panvicu dáme 2 lyžice olivového oleja, nasekanú cibuľu a papriku, štipku chilli a soli a varíme cca 1min. Za občasného miešania varíme ešte 15min.
- Nakrájaný steak na plátky vložíme do tortilly, položíme naň cibuľu s paprikou, guacamole, nasekaný hlávkový šalát, nastrúhaný Cheddar a čerstvý koriander.
Zdroj: www.thekitchn.com
Pupok
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.