Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 750g Chateaubriand
Na omáčku:
- 2 vetvičky rozmarínu
- 6 vetvičiek tymiánu
- 1 hrsť čerstvého alebo sušeného oregána
- 2 celé strúčiky cesnaku
- 3 ks červenej a žltej papriky
- 1 maslo
- 1 hrsť čerstvej mäty
- 1 zväzok petržlenu
- 1 ks chili papričiek
- šťava z ½ citróna
- 50 ml vínneho octu
- olivový olej
Postup:
-
Mäso necháme najprv dostatočne dlho odležať pri izbovej teplote a ochutíme soľou, čerstvo pomletým čiernym korením a olivovým olejom.
-
Zapneme si rúru na maximum a necháme predhriať. Papriky potrieme olivovým olejom, dáme do rúry a prepečieme pokým ich povrch nesčernie. Papriky dáme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou, pokým sa neuvoľní šupka, ktorú potom stiahneme. Papriky nakrájame na kocky, pridáme soľ, čierne korenie, olivový olej a nasekanú mätu.
-
Rozohrejeme si panvicu a keď je dostatočne horúca stíšime oheň a pridáme maslo. Keď bude povrch mäsa zlatistý, znížime teplotu na minimum, pridáme cesnak, bylinky a maslo.
-
Steaky opečieme na miernom ohni podľa chuti na stupeň prepečenia, v prípade potreby pridávame maslo. Po opečení ho necháme ešte voľne odležať zabalený v alobale.
-
Na prípravu chimichurri budeme potrebovať. Petržlen, ktorý si nasekáme najemno, 1 tenký strúčik rozpučeného cesnaku, oregano, chilli, citrónovú šťavu, vínny ocot a olivový olej. Všetko spolu dobre premiešame. Servírujeme spoločne s paprikovým šalátom.
Dvojitý steak Chateaubriand je výčnelok na konci sviečkovice, tzv. palec, ktorý je z jej hrubšieho stredu.
Keďže sa jedná o veľký kus mäsa, musí sa vedieť dobre pripraviť a na panvici poriadne zviazať potravinárskym špagátom, aby z neho nevytekala šťava a aby sa dostatočne prepiekol.