Pre milovníkov mexického tacos a indického jedla sme spojili marinovaný flank steak so skvelou masalou omáčkou, čo je výraz pre indickú zmes korenia. Masala omáčka má príchuť kari a tamarindu indického, exotického ovocia, ktoré ma sladkokyslú chuť a pripomína naše ďatle. Pri marinovaní v octe, neodporúčame steaky nechávať namočené cez noc, keďže marinádou môže mäso úplne zmäknúť.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 750g flank steaku
Na marinádu:
- 3 lyžičky rastlinného oleja
- 1ks červená cibuľa
- ½ šálky listov z kari
- 6ks strúčikov cesnaku
- 1ks chilli papričky
- 1ks zázvoru, cca 5cm veľký
- ¼ pohára sójovej omáčky
- ¼ pohára bieleho vinného octu
- 2 lyžice čierneho korenia
- 1 lyžica tamarínovej dužiny
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 čajová lyžička soli
Na tacos:
- ½ červenej cibule
- 2 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
- tacos
- limetku na servírovanie
- koriander
Postup:
- Najprv si pripravíme masalu. Na panvici si ohrejeme rastlinný olej a opečieme si cibuľku pokým nebude jemne hnedastá, také 3-4min.
- Pridáme lístky z kari, nahrubo nakrájaný cesnak, pomleté chilli, ostrúhaný a nahrubo nakrájaný zázvor a varíme 2min.
- Zmes dáme do mixéra, rozmixujeme na jemno a necháme vychladiť.
- Flank steak spoločne s masalou vložíme na 1hod do chladničky.
- Nakrájame si cibuľu, pokvapkáme ju limetkovou šťavou a taktiež vložíme do chladničky.
- Ohrejeme si liatinovú panvicu na vysokú teplotu a steak opečieme tak, aby sme ho len raz obrátili, kým nie je stredne prepečený, takých 7-8min.
- Po opečení necháme odstáť 5 minút a nakrájame na tenké kúsky.
- Steak servírujeme s kúskami grilovaných tortíl, nakrájanou cibuľkou, limetkou a ozdobíme koriandrom.
Zdroj: www.tastingtable.com
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.