Na prípavu 6ks potrebujeme:
- 500g mletého hovädzieho mäsa
- 12ks krekerov
- 8ks čerstvej petržlenovej vňate
- 2 ČL dijónskej horčice
- 1ks čerstvé vajíčko
- čierne korenie, soľ
- olivový olej
- žemľa na hamburger
- 1ks červená cibuľa
- 3ks paradajok
- 4ks kyslých uhoriek
- 1ks ľadový šalát
Postup:
- 500g pomletej hovädziny
- Krekery vysypeme do utierky, podrvíme na prach a potom vložíme do misky.
- Nasekáme vňať a s horčicou vložíme do misky ku krekerom.
- Ďalej do misky pridáme pomleté mäso, vajíčko, okoreníme, osolíme a pomiešame.
- Zo zmesi vytvoríme mäsové gule 2cm široké a polejeme ich olivovým olejom.
- Zohrejeme si väčšiu steakovu panvicu a mäso opečieme pritlačením obracačky.
- Žemle si rozkrojíme na polovicu a taktiež opečieme.
- Cibuľu a paradajky si pokrájame na krúžky a uhorku na pásiky.
- Natrháme si ľadový šalát.
- Do žemle vložíme šalát, mäso, cibuľu, paradajku a uhorku.
Zdroj: www.jamieoliver.com
Prehľad steakov
Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.