Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 350g Flank steaku
Na omáčku:
- 1/2 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky červeného vinného octu
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
Na šalát:
- chlieb
- 1/2 červenej cibuli
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 kg paradajok
- 1 uhorka
- rukola
- 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu
Postup:
- Na prípravu omáčky spojte všetky ingrediencie spolu a miešajte, pokým sa nevytvorí zmes.
- Mäso necháme najprv dostatočne dlho odležať pri izbovej teplote.
- Roztrhajte chlieb na menšie kúsky a rovnomerne rozložte na plech na pečenie. Pečieme cca. 20-25 minút, pokým chlieb nezhnedne.
- Posoľte a okoreňte steak z oboch strán a položte ho na zohriatu panvicu a opečte na potrebný stupeň prepečenia.
- Nakrájajte cibuľu, paradajky a uhorky, pridajte rukolu, opečený chlieb a zalejte omáčkou.
- Steak nakrájajte na pásiky a spoločne s nastrúhaným parmezánom pridajte do šalátu.
- Omáčka v chlade vydrží až 1 týždeň.
Pupok
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.