MENU

Rib eye steak s bernskou omáčkou

Čas prípravy 30 minút

Na 4 porcie budeme potrebovať:

Na omáčku:

Postup:

  1. Mäso necháme najpr dostatočne dlho odležať pri izbovej teplote, ochutíme soľou a čerstvo pomletým čiernym korením.

  2. Zo stoniek estragónu oberieme lístky a nadrobno nasekáme. V hrnci zmiešame ocot, 2 lyžičky vody, lístky nasekaného estragónu, šalotku a dochutíme korením. Na miernom ohni varíme 5-10 min, pokým sa objem nezmenší o polovicu. Cez sitko prelejeme do druhého hrnca. Prvý hrniec umyjeme a dáme do neho rozpustiť maslo. V druhom hrnci pridáme do octu žĺtka, ktoré dostatočne vymiešame, pokým sa hmota nespojí a postupne pridáme roztopené maslo. Stíšime oheň na minimum, popr. odložíme hrniec na bok. Omáčka by mala byť hrudkovitá. Nakoniec ju dochutíme citrónovou šťavou, soľou, kajanským korením a primiešame estragón.

  3. Rozohrejeme si panvicu a keď je dostatočne horúca, stíšime oheň a pridáme maslo. Steaky opečieme na miernom ohni podľa chuti na stupeň prepečenia. Podávame s pripravenou omáčkou.


Rib eye

Je jeden z najdrahších rezov zo všetkých. Má oválny tvar, nachádza sa na chrbte hovädzieho dobytka. 
Má veľmi výrazné vnútorné tukové mramorovanie, preto je veľmi šťavnaté. Okolo okrajov je mäso obalené tukom, vrátane tukového oka, ktoré sa nachádza v strede mäsa a zintenzívňuje jeho chuť a nemal by sa vykrajovať. Po sviečkovej je to druhý najjemnejší kúsok hovädzieho.

Ďalšie recepty

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť