Ak rozmýšľate aký steak použiť na vyprážané kúsky, použite flank steak alebo mäso zo slabiny. Oba kusy sú veľmi jemné, preto sa rýchlo upečú a majú lahodnú chuť. Taktiež by ste na panvici nemali mať nakrájaných viac ako 350g, aby sa vám mäso dobre prepieklo. Vložením steaku do marinády vytvoríme bohatšiu chuť a pridaním sezamového oleja zabezpečíme, že sa nám mäso neprilepí. Brokolica je na vyprážanie náročnejšia. Kvôli hrubej stonke potrebujete na ňu viac času a viac oleja, aby sa nepripálila. Brokolicu si teda pred tým, ako ju dáme do woku naparíme alebo uvaríme.
Na prípravu 2-4 porcií potrebujeme:
- 300-350g pupku alebo mäsa zo slabiny
- 350g brokolice
- 2 PL rastlinného oleja
- 2ks cesnaku
Na prípravu marinády:
- 1½ ČL kukuričného škrobu
- 2 ČL sójovej omáčky
- 2 ČL ryžového vína
- ½ ČL soli
- 1 ČL sezamového oleja
Na prípravu výpeku:
- 2 ČL kuracieho, hovädzieho vývaru alebo vody
- 2 ČL ustricovej omáčky
- 1 ČL sójovej omáčky
Postup:
- Nasekajte brokolicu na malé kúsky a uvarte ju.
- Nakrájajte mäso na 7cm kúsky.
- Do misy vložíme kukuričný škrob, sójovú omáčku, ryžové víno, soľ, hovädzie kúsky a zamiešame.
- Na vrch pokvapkáme sezamový olej a znovu premiešame.
- V malej miske rozmiešame sójovú omáčku a ústricovú omáčku.
- Rozohrejeme si wok, pridáme olej a opečieme na drobno nakrájaný cesnak.
- Potom do woku vložíme kúsky steaku, polejeme omáčkou z ustric, opečieme 1min z každej strany a necháme odležať.
- Znovu pridáme lyžičku oleja a vložíme uvarenú brokolicu, ktorú vyprážame ďalšiu 1min.
- Ku brokolici dáme znovu kúsky steaku a opražíme ďalšiu 1min alebo podľa chuti prepečenia a môžeme servírovať.
Zdroj: www.thekitchn.com
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.