Na prípravu 4-6 porcií potrebujeme:
- 350g flank steaku
- 1ks chleba, môže byť aj suchý
- soľ a čierne korenie
- ½ červenej cibule
- 1kg paradajok
- 1ks uhorky
- 1kg rukoly
- ½ pohára Parmezánu
Na prípravu zálievky potrebujeme:
- olivový olej
- ¼ pohára červeného vína
- 1 PL Dijonskej
- soľ a čierne korenie
Postup:
- Všetky ingrediencie na prípravu zálievky vložíme do misky a spolu premiešame.
- Pokrájajme si chlieb na 2,5cm kúsky a poukladáme ich na plech s papierom na pečenie a necháme v rúre piecť 20-25min na 150°C.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu dáme spoločne s trochou zálievky do misky a necháme odstáť.
- Zohrejeme si panvicu s olejom, osoliíme a okoreníme steaky a opečieme ich.
- Nakrájame si paradajky, uhorku a vložíme ju do misky ku cibuli. Pridáme rukolu, chlebové kúsky a zálievku a premiešame.
- Opečený steak nakrájame po smere vlákna a spoločne s nastrúhaným Parmezánom zmiešame s pripraveným Panzanella šalátom.
Zdroj: www.thekitchn.com
Pupok
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.