Na prípravu 4-6 porcií potrebujeme:
- 1kg flank steaku
- 2ks paradajkového pretlaku
- 1ks zelených papričiek
- ¼ pohára červenej cibule
- 2 hlavičky cesnaku
- 2 PL čerstvej limetkovej šťavy, z 1 limetky
- čerstvý koriander
- soľ
- ¾ ČL chilli prášku
- ¾ ČL drvenej rasce
- ½ ČL sušeného oregana
- 1 pohár čiernej ryže
- 1ks konzervovanej čiernej fazule
- 1 pohár nakrájanej červenej papriky
Postup:
- Preceďte paradajkový pretlak cez sitko a spučte ho, pokým nevytečie celá šťava. Vysypeme ho zo sitka, nakrájame na kúsky a dáme do misky.
- Ku pretlaku pridáme konzervu nasekaných zelených papričiek, nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak, petržlenovú vňať, soľ a zmiešame.
- Jeden pohár salsy presunieme do vysokotlakového hrnca a ostatné dáme do chladničky.
- Do hrnca pridáme nadrobno nakrájaný steak, cca 2,5cm.
- Posolíme, pridáme chilli prášok, rascu a oregano. Pomaly dusíme 3hod.
- Pridáme ryžu, fazuľu a nakrájanú červenú papriku a dusíme ďalšie 3hod.
- Nakoniec pred podávaním polejeme limetkovou šťavou.
Zdroj: www.thekitchn.com
Pupok
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.