Na 4 porcie budeme potrebovať:
- cca 1,5kg T- bone
- olivový olej
Na pečené paradajky:
- 450g cherry paradajok
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1/2 citróna
- soľ
- mleté čierne korenie
Na prílohu:
- 2 šálky kuskusu
- 1 šálka vody alebo kuracieho vývaru
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL červeného vínneho octu
- 1/2 citróna
- 3-4 PL jemne nasekaných bylín (petržlenová vňať, bazalka, mäta) alebo 2 PL sušenej provensálskej zmesi
- soľ
- mleté čierne korenie
Na omáčku:
- 1 veľkú šalotku
- 1/4 bieleho vinného octu
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 1 PL krémžskej horčice
- 2 PL smotany na varenie
- 1 PL masla
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
- Mäso necháme najprv dostatočne dlho odležať pri izbovej teplote.
- Rúru si zohrejte na 170°C.
- Paradajky položíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme cesnakom, ktorý si na nakrájame na plátky a postrúhanou citrónovou kôrou.
- Dochutíme soľou a čiernym korením a pečieme dokým nebudú paradajky mäkké a nezačnú sa scvrkávať. Cca. 30 - 40 minút.
- Pri príprave kuskusu najprv privedieme kurací vývar alebo vodu do varu, vložíme kuskus, premiešame. Keď voda znovu začne vrieť, znížime teplotu a varíme cca 10 minút alebo kým sa voda nevyparí.
- Do kuskusu primiešame olivový olej, červený vínny ocot, šťavu z polky citróna a bylinky.
- Dochutíme soľou a čiernym mletým korením.
- Rozohrejeme si panvicu a keď je dostatočne horúca, stíšime oheň a pridáme na ňu olivový olej.
- Odležané mäso si najprv osolíme a okoreníme a potom opečieme na panvici zo všetkých strán a dopečieme v rúre na 160°C.
- Následne mäso vyberieme a necháme odležať.
- Zatiaľ čo steak necháme odpočívať, pripravíme omáčku. Nadrobno nakrájanú šalotku prepečieme cca. 3 minúty na výpeku z mäsa.
- Pridáme biely vinný ocot a varíme pokým sa ocot nevyparí.
- Pridáme kurací vývar, primiešame horčicu, smotanu a varíme ďalšiu minútu, kým nám omáčka nezhustne.
- Pripravenú zmes odložíme zo sporáka a premiešame s maslom.
- Dochutíme soľou a čiernym korením.
T- bone
Tento kus steaku pozostáva z dvoch častí, ktoré sú od seba oddelené kosťou v tvare písmena T, čo je bedrová časť chrbtice.
Väčšia časť je z roštenky a menšia zo sviečkovice. V USA sa toto mäso nazýva Poterhouse. Má ten istý tvar, ale časť zo sviečkovice je väčšia.
T- bone steak je považovaný za najkvalitnejší druh mäsa, má výraznú chuť a je mimoriadne krehký. Vzhľadom k tomu, že obsahuje dva najpoužívanejšie druhy mäsa je jeho cena dosť vysoká.