Metódu, ako sa varí pomocou Sous - vide sme si už predstavili a teraz si skúsime týmto spôsobom pripraviť Strip steak.
Na dve porcie budeme potrebovať:
- 250 g mäsa z nízkej roštenky
- maslo
Na omáčku:
- 1ks cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 4ks väčších paradajok
- 4ks papriky
- červené víno
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Postup:
- Mäso osolíme a okoreníme a pridáme do vákuovacieho vrecka. K nemu dáme kúsok masla a vzduch z vrecka odsajeme.
- Teplotu vodného kúpeľa si nastavíme podľa želaného stupňa prepečenia. Na začiatok odporúčame dávať 60°C, čiže prepečenie na medium.
- Vrecká s mäsom vložíme do vodného kúpeľa.
- Cibuľu a cesnak si nadrobno nakrájame a restujeme na olivovom oleji.
- Paradajky si obaríme vriacou vodou a následne ich schladíme v studenej vode a ošúpeme.
- Papriku si spoločne s ošúpanými paradajkami nakrájame na hrubšie kocky a pridáme ku cibuli a cesnaku.
- Zmes ešte podlejeme červeným vínom a niekoľko minút podusíme.
- Takto pripravenú zmesku zlejeme do nádoby, kde ju rozmixujeme.
- Na konie zmes ešte osolíme a okoreníme.
- Po skončení varenia, steak vyberieme z vrecka, osušíme ho papierovou utierkou a na horúcom oleji ho na chvíľu restujeme.
- Podávame s pripravenou omáčkou.
Odporúčané teploty varenia:
Medium rare | Medium | Well done | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Teplota | 55°C | Teplota | 60°C | Teplota | 71°C |
- Pri mäkších kúskoch mäsa, hrúbka cca 2,5cm, sa doba varenia odporúča od 1 do 4 hodín.
Strip steak
Strip steak pochádza z nízkej roštenky, zo zadnej časti chrbta. Má primerané mramorovanie a mäso je porkyté hrubšou vrstvou tuku, čo dodáva steaku typickú chuť, vlhkosť a arómu.