Na 2 porcie budeme potrebovať:
- 1kg falošnej sviečkovici
- olej
Na omáčku:
- 2 ks cibule
- 150 g čerstvých šampiónov
- 125 ml smotany na varenie
- 200 ml kyslej smotany
- 1 PL dijonskej horčice
- 1 PL hladkej múky
- vývar
- 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 2 PL worčestrovej omáčky
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL vegety
- 1 KL horčice
- 1 KL kečupu
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
- Mäso necháme najprv dostatočne dlho odležať pri izbovej teplote. Potom ho nakrájame na tenké rezance.
- V mise si zatiaľ zmiešame worčesterovú omáčku, sójovú omáčku, vegetu, horčicu, kečup, mleté čierne korenie a soľ.
- Do takto pripravenej marinády vložíme mäso a necháme ho na celú noc odstáť v chladničke
- Rozohrejeme si panvicu a keď je dostatočne horúca, stíšime oheň a pridáme olivový olej.
- Odležané mäso opečieme na panvici zo všetkých strán a odložíme.
- Vo výpeku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a šampiňóny. Prilejeme trochu horúceho vývaru a zmes privedieme k varu.
- Mäso vložíme naspäť do výpeku a uvaríme do mäkka.
- Na konci varenia pridáme dijonsku horčicu, kyslú smotanu a smotanu na varenie.
- Steak dochutíme soľou, korením a nasekanou vňaťou.
Sviečkovica (Tenderloin)
Tenderloin steak, ako ho nazývajú v USA, je najlahodnejšia, no zároveň najdrahšia časť hovädzieho mäsa. Tento kúsok je veľmi krehký, pretože sval je málo namáhaný a má veľmi jemné mramorovanie. Mäso zo sviečkovice nemá príliš výraznú chuť, pretože neobsahuje veľa tuku a je také mäkké, že ho stačí krájať vidličkou.