Na 4 porcie potrebujeme:
- 500g sviečkovice
- olej
- soľ a čierne korenie
- 1 pohár bieleho octu
- 1 pohár vody
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- 1 červená cibuľa
- ⅓ pohára majonézy
- ¼ pohára horčice
- 1 ½ pohára rukoly
- 4ks žemlí
Postup:
- Na panvicu dáme vinný ocot, vodu, soľ a za občasného miešania privedieme do varu a rozpustíme cukor.
- Nakrájanú cibuľu vložíme do hrnca, opečieme, zalejeme ju vínnou omáčkou a povaríme.
- Utrite steak kuchynskou papierovou utierkou, osoľte a okoreňte ho. Mäso opekáme podľa prepečenia, ktoré máme najradšej.
- Po opečení ho necháme na 10min odležať.
- V miske si rozmiešame majonézu a horčicu.
- Cez sitko presypte cibuľu a omáčku vylejte.
- Steak nakrájame na kúsky.
- Žemle si prekrojíme na poli, stred natrieme majonézovo - horčicovou omáčkou, poukladáme kúsky cibule, mäsa a rukoly.
Zdroj: www.thekitchn.com
Sviečkovica (Tenderloin)
Tenderloin steak, ako ho nazývajú v USA, je najlahodnejšia, no zároveň najdrahšia časť hovädzieho mäsa. Tento kúsok je veľmi krehký, pretože sval je málo namáhaný a má veľmi jemné mramorovanie. Mäso zo sviečkovice nemá príliš výraznú chuť, pretože neobsahuje veľa tuku a je také mäkké, že ho stačí krájať vidličkou.