- 750g flank steaku
- ½ malej červenej cibuli
- ½ ČL rybacej omáčky
- olivový olej
- 4 poháre rukoly
- 2 poháre púpavových listov, mizuna listov alebo ružičkového kelu
- soľ, čerstvé mleté čierne korenie
- 1 PL odšťaveného citróna
- 30g Grana Padano alebo Parmezán syr
Postup:
- Cibuľu si nakrájame na krúžky a poukladáme do misky so studenou vodou.
- Do druhej misky si dáme rybaciu omáčku, ½ posekanej rukoly a púpavy. Posolíme, okoreníme a odložíme nabok.
- Osolime, okoreníme si aj steak a opečieme ho 4-5min z oboch strán na horúcej panvici s olejom. Prikrytý alobalom necháme odpočívať.
- Druhú polovicu rukoly a púpavy dáme do väčšej misky.
- Šalát polejeme odšťaveným citrónom a osolíme soľou a čiernym korením.
- Cibuľu precedíme a pridáme do misky so zeleninou a jemne premiešame.
- Steak si nakrájame a poukladáme na vrch šalátu, aby pustil svoju šťavu.
Zdroj: www.thekitchn.com
Sviečkovica (Tenderloin)
Tenderloin steak, ako ho nazývajú v USA, je najlahodnejšia, no zároveň najdrahšia časť hovädzieho mäsa. Tento kúsok je veľmi krehký, pretože sval je málo namáhaný a má veľmi jemné mramorovanie. Mäso zo sviečkovice nemá príliš výraznú chuť, pretože neobsahuje veľa tuku a je také mäkké, že ho stačí krájať vidličkou.