Na 2 porcie budeme potrebovať:
- 800g hovädzieho pupku
- soľ
- korenie
Na dresing:
- 2 avokáda
- 1 paradajka
- 1 červené cibule
- 1 limetka
- chilli papričky
- čerstvý koriander
Postup:
- Mäso necháme najprv dostatočne dlho odležať pri izbovej teplote a ochutíme soľou a čerstvo pomletým čiernym korením a pripravíme si gril.
- Avokádo rozkrojíme, vyberieme jadierko. Stačí ak do avokáda zasekneme nôž a ľahko potočíme. Zo zrelého plodu jadierko jednoducho vypadne. Lyžicou následne vyberieme dužinu. Dužinu roztlačíme vidličkou.
- Nakrájame cibuľu, chilli papričky a paradajku.
- Ochutíme šťavou z limetky, nasekaným koriandrom, soľou a čiernym korením.
- Pupok ugrilujeme a necháme ešte 8-12 minút odpočívať, napr. v olivovom oleji s cesnakom a s bylinkami.
Pupok
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.