Rýchla a sýta večera po namáhavom tréningu alebo turistickom výstupe? Bazalkový steak vám zaberie len 15min prípravy a potrebujete iba 10 prísad. Čo stačí urobiť je vybrať mäso z mraziaku noc pred tým, ako ho idete pripravovať, nakrájať ho, nakrájať zeleninu a potom to spolu uvariť. Zohrejte si ryžu, ktorá vám zostala ešte z týždňa a voilà!, večera je hotová. Ingrediencie nájdete skoro v každom obchode, vynechať môžete rybaciu omáčku, ktorá však dodáva jedlu výraznejšiu chuť. Bazalku môžete použiť thajskú alebo taliansku.
Na prípravu 4 porcií potrebujeme:
- 700g flank steaku alebo pupku
- rastlinný olej
- 2 ČL kukuričného škrobu
- 5 strúčikov cesnaku
- 1ks cibuľu
- 1ks červená paprika
- 2 PL sójovej omáčky
- 2 PL rybacej omáčky
- 2 ČL cukru
- 1 pohár čerstvej bazalky
- ryža ako príloha
Postup:
- Nakrájame si steaky na tenké plátky oproti šľachám a potrieme ich olejom a kukuričným škrobom.
- Zohrejeme si olej vo woku a opečieme steaky, kým nezhnednú a odložíme ich na stranu.
- Nasekáme si cesnak, na tenké prúžky si nakrájame papriku a cibuľu, dáme do woku a za stáleho miešania opražíme.
- Do woku dáme potom hovädzie mäso, sójovú omáčku a cukor.
- Povaríme pár sekúnd a pridáme bazalku.
- Podávame s ryžou.
Zdroj: www.thekitchn.com
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.