Na prípravu 4 porcií potrebujeme:
- 500g flank steaku
- ¼ pohára sójovej omáčky
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 PL medu
- 1 PL sezamového oleja
- 1 PL vody
Na prípravu prílohy potrebujeme:
- 500g čerstvej alebo mrazenej brokolice
- 3 ČL rastlinného oleja
- 1 ČL čerstvého zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 jarné cibuľky
- 1 ČL lúpaných sezamových semiačok
- ryža
Postu:
- Nakrájajte si flank steak naprieč šľachám na cca 5mm kúsky a dajte ich do hlbokej misky.
- Všetky vrchné ingrediencie na prípravu marinády spolu zmiešame, až pokým sa kukuričný škrob a cukor nerozpustia.
- Do misky so steakom vložíme 2 polievkové lyžičky marinády, premiešame a necháme odležať. Aj po niekoľkých minútach sa marináda dokáže dostatočne vsiaknuť do mäsa.
- Do hlbokej panvice alebo woku vlejeme vodu, privedieme do varu a pridáme brokolicu. Pre rýchlejšie uvarenie, ktoré trvá 3min, ju prikryjeme pokrývkou.
- Panvicu utrite do sucha alebo použite novú, na ktorej zohrejte olej a opražte steak aspoň 1min z každej strany. Premiešame a restujeme ešte 30sec a necháme odležať.
- Na drobno nakrájaný cesnak a 1 polievkovú lyžicu olúpaného čerstvého zázvoru dáme na panvicu s rozohriatym olejom a pražíme cca 30sec.
- Do zmesi pridáme brokolicu a steak. Marinádu opäť rozšľaháme, aby sa škrob rozpustil a pridáme ku steaku. Varíme ešte 1-2min, kým omáčka nezhustne.
- Podávame s ryžou, posypeme sezamovými semiačkami a jarnou cibuľkou.
Zdroj: www.thekitchn.com
Pupok
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.