
Na 4 porcie potrebujeme:
- 1kg pupku alebo flank steaku
- ¼ pohára gochujang, kórejská chilli pasta
- 3 strúčiky cesnaku
- 1ks zázvoru
- 2 PL cukru
- 2 PL ryžového vínneho octu
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- ½ pohára oleja
- 3ks jarnej cibuľky
- 2 PL koriandru
Príloha:
- ryža
- uhorka
- kimčchi
Postup:
- Do mixéra dáme gochujang, zázvor, cesnak, cukor, ocot, sójovú omáčku, čierne korenie, olej, nakrájanú jarnú cibuľku a koriander. Rozmixujte pokiaľ sa nevytvorí jemná omáčka.
- Polovicu omáčku vložíme do chladničky. Druhou polovicou potrieme steaky a necháme ich cez noc v chladničke.
- Na panvici zohrejeme olej a steaky opečieme z oboch strán po 6-8min. Vnútro mäsa by malo dosiahnuť 55°C.
- Potom ho zakryjeme alobalom a necháme odpočívať 3-4min.
- Steakové kúsky pokrájame proti šľachám a servírujeme ich s ryžou a posypeme kimčchi, čerstvou uhorkou, koriandrom a zvyškom omáčky.
- Gochujang je dostupný na Ázijských trhoch alebo vo väčších supermarketoch. Ak ju nenájdete, môžete ho nahradiť 3 PL chilli cesnakovej omáčky.
Zdroj: www.thekitchn.com
Pupok
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.