MENU

Pečená kvetová špička na čučoriedkovej omáčke

Čas prípravy 60 minút

Sezóna čučoriedok bude zahájaná už o pár dní. Bola by škoda nevyužiť tieto fialové bobule, ktoré sú mimoriadne chutné a výživné, na prípravu lahodnej omáčky.

Budete potrebovať (4 porcie):

● 1 kilogram kvetovej špičky (ideálne pokrytú tukom)

● pol litra červeného vína

● 300 mililitrov vývaru z hovädziny

● 4 kusy nadrobno nakrájanej šalotky

● tymián

● 250 gramov čučoriedok

Postup

Mäso:

1. Mäso nechajte pri izbovej teplote odležať.

2. Rúru dajte predhriať na 180 stupňov Celzia.

3. Mäso dochuťte soľou a nahrubo namletým čiernym korením.

4. Panvicu(dbajte na to,aby bola vhodná na pečenie v rúre) rozohrejte na silnom ohni.

5. Mäso na miernom ohni opekáme z tukovej strany asi 3 minúty. 

6. Mäso opečieme do zlatohneda aj z ostatných strán. 

7. Panvicu s celým obsahom preložíme do rúry (kvetovú špičku môžete preložiť aj do hlbkého pekáča. 

8. Zvoľte si stupeň prepečenia:

Ak chcete stupeň Rare, mäso pečte asi 35 minút.

Ak chcete stupeň Medium, mäso pečte 45 minút.

9. Mäso nechajte odležať v rúre 5-10 s pootvorenými dvierkami. 

Omáčka:

1. Na panvici zmiešajte spolu červené víno, vývar, pokrájanú šalotku, tymián a polovičnú dávku čučoriedok.

2. Všetko nechajte spolu prevrieť.

3. Na miernom ohni povarte asi 10 minút (omáčka je hotová vtedy, keď sú čučoriedky rozvarené).

4. Omáčku preceďte.

5. V panvici zmiešajte čučoriedkovú omáčku so šťavou z pekáča spod kvetovej špičky.

6. Pridajte zvyšnú čučoriedky a zohrejte na miernom ohni. 

 

Špičku servírujeme nakrájanú na tenké plátky. Dobrú chuť!

 

 


Kvetová špička

Nájdeme ho v hornej časti zadného stehna, v tesnej blízkosti nízkej roštenky. Toto mäso chutí najlepšie z mladého býka alebo jalovice, vek okolo 24 mesiacov, kedy je dokonale vyzreté.

Ďalšie recepty

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť