Sezóna čučoriedok bude zahájaná už o pár dní. Bola by škoda nevyužiť tieto fialové bobule, ktoré sú mimoriadne chutné a výživné, na prípravu lahodnej omáčky.
Budete potrebovať (4 porcie):
● 1 kilogram kvetovej špičky (ideálne pokrytú tukom)
● pol litra červeného vína
● 300 mililitrov vývaru z hovädziny
● 4 kusy nadrobno nakrájanej šalotky
● tymián
● 250 gramov čučoriedok
Postup
Mäso:
1. Mäso nechajte pri izbovej teplote odležať.
2. Rúru dajte predhriať na 180 stupňov Celzia.
3. Mäso dochuťte soľou a nahrubo namletým čiernym korením.
4. Panvicu(dbajte na to,aby bola vhodná na pečenie v rúre) rozohrejte na silnom ohni.
5. Mäso na miernom ohni opekáme z tukovej strany asi 3 minúty.
6. Mäso opečieme do zlatohneda aj z ostatných strán.
7. Panvicu s celým obsahom preložíme do rúry (kvetovú špičku môžete preložiť aj do hlbkého pekáča.
8. Zvoľte si stupeň prepečenia:
Ak chcete stupeň Rare, mäso pečte asi 35 minút.
Ak chcete stupeň Medium, mäso pečte 45 minút.
9. Mäso nechajte odležať v rúre 5-10 s pootvorenými dvierkami.
Omáčka:
1. Na panvici zmiešajte spolu červené víno, vývar, pokrájanú šalotku, tymián a polovičnú dávku čučoriedok.
2. Všetko nechajte spolu prevrieť.
3. Na miernom ohni povarte asi 10 minút (omáčka je hotová vtedy, keď sú čučoriedky rozvarené).
4. Omáčku preceďte.
5. V panvici zmiešajte čučoriedkovú omáčku so šťavou z pekáča spod kvetovej špičky.
6. Pridajte zvyšnú čučoriedky a zohrejte na miernom ohni.
Špičku servírujeme nakrájanú na tenké plátky. Dobrú chuť!
Nájdeme ho v hornej časti zadného stehna, v tesnej blízkosti nízkej roštenky. Toto mäso chutí najlepšie z mladého býka alebo jalovice, vek okolo 24 mesiacov, kedy je dokonale vyzreté.