MENU

Omáčka zo steakového výpeku

Čas prípravy 15 minút

Perfektne upečený steak vyberáte z panvice, nad ktorou sa ešte odkvapkáva olivový olej s nádychom mäsa. Pred servírovaním ste mäso dali ešte odležať a teraz idete po varení poupratovať kuchyňu. Nanešťastie na panvici nachádzate ešte kúsok roztopeného masla a bylinky, čo vyzerá ako totálne mrhanie dobrých surovín, keby ste to vyliali. Nemusíte sa obávať, pretože tieto zostatky dokážete premeniť na aromatickú a chutnú omáčku. 

Na prípravu omáčky z výpeku nám stačia iba 3 kroky:

  1. Očistime si panvicu

Ak privedieme zmes na panvici opäť do varu, odstránime nahromadené jedlo a pridaním tekutiny, najčastejšie víno, vývar, voda alebo aj paradajkový džús, dosiahneme, že sa nám uvoľnia všetky chute z panvice. 

  1. Pridáme emulgátor

Horčica nám omáčku zahustí. Používame diónsku horčicu, ale napr. medovo-horčicová príchuť sa hodí ku bravčovému výpeku. 

  1. Vložíme tuk

Na stuhnutie omáčky využijeme klasickú francúzsku techniku s použitím veľmi studeného masla a intenzívneho šľahania. Aby ste neovplyvnili chuť použite neosolené maslo. 

Zdroj: www.thekitchn.com


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie recepty

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť