Perfektne upečený steak vyberáte z panvice, nad ktorou sa ešte odkvapkáva olivový olej s nádychom mäsa. Pred servírovaním ste mäso dali ešte odležať a teraz idete po varení poupratovať kuchyňu. Nanešťastie na panvici nachádzate ešte kúsok roztopeného masla a bylinky, čo vyzerá ako totálne mrhanie dobrých surovín, keby ste to vyliali. Nemusíte sa obávať, pretože tieto zostatky dokážete premeniť na aromatickú a chutnú omáčku.
Na prípravu omáčky z výpeku nám stačia iba 3 kroky:
- Očistime si panvicu
Ak privedieme zmes na panvici opäť do varu, odstránime nahromadené jedlo a pridaním tekutiny, najčastejšie víno, vývar, voda alebo aj paradajkový džús, dosiahneme, že sa nám uvoľnia všetky chute z panvice.
- Pridáme emulgátor
Horčica nám omáčku zahustí. Používame diónsku horčicu, ale napr. medovo-horčicová príchuť sa hodí ku bravčovému výpeku.
- Vložíme tuk
Na stuhnutie omáčky využijeme klasickú francúzsku techniku s použitím veľmi studeného masla a intenzívneho šľahania. Aby ste neovplyvnili chuť použite neosolené maslo.
- Keď už raz budete mať takýto základ z výpeku urobený, pridaním ingrediencií môžete vymyslieť množstvo iných omáčok. Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak alebo šalotku, čo sa veľmi dobre hodí aj k rybe. Na koniec nezabudnite pridať čerstvé posekané bylinky.
Zdroj: www.thekitchn.com
Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.