Med môžete v zimných mesiach využívať nielen na sladenie čaju, ale aj ako hlavnú ingredienciu na marinádu. Okrem špecifickej sladkastej chuti, vám jeho zloženie dodá veľké množstvo energie.
Na 4 porcie budete potrebovať:
- Rump Steak 500 g
Marináda:
- olivový olej 1 lyžica
- med 1 lyžica
- mleté orechy 3 polievkové lyžice
- mleté chilli korenie 1 lyžica
- šťava z polovice limetky
- kôra z jednej limetky
- sójová omáčka 2 lyžice
- nasekaná petržlenová vňať a koriander – každé 1 lyžica
- soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Všetky suroviny na marinádu zmiešajte dokopy.
- Zmesou potrite surové mäso.
- Keď je mäso celé namarinované, uložte ho minimálne na dve hodiny do chladničky (pre výraznejšiu chuť ho v marináde nechajte odležať cez noc).
- Na rozpálenej panvici mäso opekajte z každej strany približne dve minúty (čas sa pri rôznych veľkostiach steaku môže meniť). Uprostred by malo mäso ostať ružové.
- Steak podávajte s opečenou cuketou, zemiakmi, alebo batátovými hranolkami. Recept na ne nájdete tu.
Dobrú chuť!
Rump steak
Rump steak je odkrojený zo spodnej časti hovädzieho stehna alebo kvetovej špičky. Zo spodného šálu je mäso jemnejšie, s malým množstvom tuku. Z kvetovej špičky je mäso zase primerane krehké, pretože je to sval, ktorý zviera takmer nenamáha. Má nízky obsah tuku, preto sa pri varení alebo pečení najčastejšie obaľuje slaninou.