Na 2 porcie budeme potrebovať:
- Rump steak 140g / 1ks
- olivový olej
Na omáčku:
- 50 g olúpaných lieskových orieškov
- 85 g žeruchy
- 1 červená chilli paprička
- 1/2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica balsamikového octu
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Mäso necháme najprv dostatočne dlho odležať pri izbovej teplote.
- Na plech podávame lieskové oriešky a vložíme ci do rúry na 180° C
- Lieskové oriešky necháme vychladnúť. Následne ich vložíme do mixéra spoločne so žeruchou, olivovým olejom, balsamikovým octom, soľou a korením. Rozmixovaná zmes by však nemala byť príliš jemná.
- Rozohrejeme si panvicu a keď je dostatočne horúca, stíšime oheň a pridáme olivový olej. Steaky opečieme na miernom ohni podľa chuti na stupeň prepečenia.
Rump steak
Rump steak je odkrojený zo spodnej časti hovädzieho stehna alebo kvetovej špičky. Zo spodného šálu je mäso jemnejšie, s malým množstvom tuku. Z kvetovej špičky je mäso zase primerane krehké, pretože je to sval, ktorý zviera takmer nenamáha. Má nízky obsah tuku, preto sa pri varení alebo pečení najčastejšie obaľuje slaninou.