Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 4 ks falošnej sviečkovice s hmotnosťou 150 - 200 g / 1ks
Na omáčku:
- 200 g rôznych húb, napr. šampiňóny alebo kuriatka
- 1 maslo
- 150 ml teľacieho bujónu
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžica whisky
- 1 limeta
Postup:
-
Mäso necháme najprv dostatočne dlho odležať pri izbovej teplote a ochutíme soľou a čerstvo pomletým čiernym korením.
-
Huby dôkladne očistíme a odstránime hlúbiky. Nikdy huby neumývame vodou.
-
Na panvici si rozohrejeme maslo a pražíme ich do hneda.
-
Huby vyberieme a v panvici zmiešame teľací bujón, smotanu na šľahanie a whisky. Omáčku varíme 20 minúť, pokým smotana trochu nezhustne a na koniec pridáme huby. Omáčku udržujeme stále teplú.
-
Panvicu zohrejeme na silnom ohni, potom pridáme maslo a oheň zmiernime. Steaky opečieme na miernom ohni podľa chuti na stupeň prepečenia a zmiernime oheň, aby sa nám maslo nespálilo.
-
Po opečení ho necháme ešte 5 minút voľne odležať zabalený v alobale a omáčku zatiaľ pokvapkáme šťavou z limety.
Veľmi dobrá a lacná alternatíva sviečkovice je falošná sviečkovica. Pochádza z vrchnej časti lopatky, váži od 300 g do 800 g. Keďže je z krátkeho svalu na pleci je málo zaťažovaná, veľmi jemná a pokrytá tenkou blanou bez tukového krytia.