Grilované hovädzie mäso rozhodne nepatrí medzi tradičné thajské jedlá. Omnoho častejšie tam konzumujú kuracie na grile. Keď už sa však pustia do prípravy hovädzieho steaku, stojí to za to. Veď sa presvedčíte, keď vyskúšate tento recept.
Budete potrebovať:
- Rib Eye – 300 g
Na marinádu:
- Sójová omáčka – 1 lyžica
- Thajská tmavá sladká sójová omáčka – pol lyžice (na Slovensku ju nájdete napríklad pod značkou Healthy Boy)
- Cukor – pol lyžice
- Limetková šťava – pol lyžice
- Čierne korenie mleté – veľká štipka
- Biele korenie mleté – veľká štipka
- Cesnak – 1 strúčik
- Olej – 1 lyžica
Postup:
1. Cesnak nadrvte na jemnú pastu.
2. Zmiešajte ho s ostatnými surovinami, ktoré sú určené na marinádu.
3. Naložte mäso do marinády (nezabudnite ju do mäsa poriadne vmasírovať).
4. Mäso nechajte v chladničke marinovať minimálne tri hodiny (odporúčame však nechať ho tam cez noc)
5. Asi hodinu pred grilovaním vyberte steak z chladničky, aby získal izbovú teplotu.
6. Panvicu alebo gril rozohrejte na vysokú teplotu. Po rozpálení potrite olejom.
7. Po pár sekundách môžete steak grilovať.
8. Teplotu nastavte na stredne vysokú.
9. Keď sa mäso začne od panvice či grilu odliepať, otočte ho o 90°. Tak sa vytvorí na steaku.
10. Steak pripravujte podľa stupňa prepečenia, ktorý preferujete (ako otestovať stupeň prepečenia sa dozviete v našom článku).
11. Po odložení mäsa z grilu či panvice ho nechajte asi 10 minút odpočívať. Nezačnite ho krájať hneď, pretože by z neho vytiekla šťava a mäso by bolo príliš suché.
Dobrú chuť!
Je jeden z najdrahších rezov zo všetkých. Má oválny tvar, nachádza sa na chrbte hovädzieho dobytka.
Má veľmi výrazné vnútorné tukové mramorovanie, preto je veľmi šťavnaté. Okolo okrajov je mäso obalené tukom, vrátane tukového oka, ktoré sa nachádza v strede mäsa a zintenzívňuje jeho chuť a nemal by sa vykrajovať. Po sviečkovej je to druhý najjemnejší kúsok hovädzieho.