Na 2 porcie budeme potrebovať:
- 2 ks Tenderloin steaku 140g / 1ks
- olivový olej
Na omáčku:
- 25g masla
- 100g rôznych čerstvých húb
- 1 strúčik cesnaku, najemno nakrájaný
- 100ml bieleho vína
- hrsť miešaných bylín, nap. petržlen, pažítka, estragón, provensálska zmes
- 1 polievková lyžica Crème fraîche
- 1 vaječný žĺtok
- 25g parmezánu
Postup:
- Mäso necháme najprv dostatočne dlho odležať pri izbovej teplote.
- Maslo rozohrejeme na panvici a pridáme huby, ktoré sme si nakrájali na malé kúsky. Smažíme ich cca 4 minúty, pokým nezmäknú.
- Pridáme najemno nasekaný cesnak, ktorý opečieme cca 1 minútu a nakoniec zmes zalejeme bielym vínom.
- V mise si rozmiešame Crème fraîche s vaječným žĺtkom, najemno nastrúhaným parmezánom a bylinkami. Do takto pripravenej zmesi pridáme opečene huby s cesnakom a zamiešame.
- Rozohrejeme si panvicu a keď je dostatočne horúca, stíšime oheň a pridáme maslo. Steaky opečieme na miernom ohni podľa chuti na stupeň prepečenia.
- Hotovú zmes polejeme na steaky a dáme do rúry. Na cca 180°C dopekáme podľa potreby, pokým sa nám zmes neopečie.
Sviečkovica (Tenderloin)
Tenderloin steak, ako ho nazývajú v USA, je najlahodnejšia, no zároveň najdrahšia časť hovädzieho mäsa. Tento kúsok je veľmi krehký, pretože sval je málo namáhaný a má veľmi jemné mramorovanie. Mäso zo sviečkovice nemá príliš výraznú chuť, pretože neobsahuje veľa tuku a je také mäkké, že ho stačí krájať vidličkou.