S kúskami sušeného hovädzieho mäsa sme sa stretli najma pri turistike, ako rýchlej energetickej pochúťke. Hovädzie trhané mäso je prekvapivo ľahké pripraviť aj doma, bez dehydrátora, potrebujete iba nízkoteplotnú rúru a čas. Na prípravu bude vhodný akýkoľvek chudý kus mäsa, ale najlepšiu príchuť pravého hovädzieho bude mať práve flank steak. Doba sušenia je rôzna, pretože skutočne závisí od hrúbky mäsa. Každé dve hodiny ho preto chodievaje kontrolovať a pomaly odstraňujte všetky tenšie kúsky, ktoré sú už hotové. Ak vám nechutí javorový sirup, pokojne ho vymeňte za agávový a Srirachy omáčku za mexické chilli.
Na 8 - 10 porcií potrebujeme:
- 1kg flank steaku
- ½ pohára sójovej omáčky
- ¼ javorového sirupu
- 1 PL Srirachy omáčka
- ¼ ČL čerstvého čierneho korenia
Postup:
- Narežte steak ostrým nožom tak, aby kúsky boli cca 0,5cm hrubé. Pre lepšie narezávanie, nechajte mäso na 1-2 hodiny v mrazničke.
- Potom si flank steak nakrájame na 3cm široké plátky a cca 10cm dlhé, je jedno, či ho nakrájate pozdĺž šliach alebo nie. Kúsky vložíme do plastového obalu.
- Sójovú omáčku, javorový sirup, Srirachy omáčku a čierne korenie zamiešame v malej miske, nalejeme do plastového vrecka a ústami z neho vysajeme, čo na najviac vzduchu. Niekoľkokrát s vreckom potrasieme, aby sa marináda všade rozliala. V chladničke ju necháme minimálne 3hod alebo až cez noc a podľa možnosti vrecko aj obrátime.
- Rúru si zohrejeme na 95°C a papier na pečenie rozložíme na plech.
- Hovädzie mäso vyberieme z marinády, dôkladne osušíme papierovými utierkami a poukladáme na plech v čo najväčších rozostupoch.
- Mäso pečieme do úplného vysušenia 2 - 5hod. Hovädzie sušené je pripravené, keď jeho farba stmavne a pri ohýbaní sa jemne láme. Niektoré kúsky môžu byť pripravené skôr, no pri ochladení sa spevnia.
- Zvyšnú vlhkosť odstránime papierovými utierkami a necháme úplne vychladnúť.
- Keď je mäso dobré vysušené, uchovávame ho v vzduchotesnej nádobe, pri izbovej teplote 2 - 3 mesiace. Sušené mäso môžete taktiež uchovávať v chladničke a pred podávaním ho zohrejte na izbovú teplotu.
Zdroj:
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.